Nyhed

EU-begejstret abortmodstander formand for parlamentet

Jerzy Buzek ved stemmeurnen. Foto: EU-parlamentet

”Det er kampen mellem højre og venstre, der sætter dagsordenen”, sagde Socialdemokraternes spidskandidat Dan Jørgensen forud for valget til EU-parlamentet den 7. juni og blev bakket op af især SF.
Da det nyvalgte parlament i dag samledes for første gang til session i Strasbourg var valg af parlamentsformand det første punkt på denne dagsorden.
Valget stod mellem en konservativ polak - den EU-begejstrede og homofobiske abortmodstander Jerzy Buzek - og EU-kritiske Eva-Britt Svensson fra SFs svenske søsterparti. "Vi er i krise, og europæerne forventer af os, at vi leverer løsninger på den. Men det vil kun lykkes for os, hvis vi får Lissabontraktaten igennem. Så kan vi træde ind med større styrke på den internationale scene", har Buzek sagt i forbindelse med valget, mens Svensson er klar modstander af traktaten.
Buzek fik 555 stemmer, mens Svensson fik 89 stemmer.

- Jeg har stemt på Buzek af to årsager. Den ene er, at vi har aftalt med EPP, at vi så får vores kandidat valgt om to og et halvt år. Den anden er at Eva-Britt er modstander af EU og Lissabon-traktaten. Og især det første halve år får vi meget fokus på traktaten, har danske MEP Christel Schaldemose (S) forklaret til Folkebevægelsens blad Folk i Bevægelse. Det samme har hendes partifæller Dan Jørgensen, Britta Thomsen og Ole Christensen.
- Det nye er, at de liberale og grønne har tilsluttet sig aftalen denne gang, hvilket vil give dem flere udvalgsposter, forklarer Ole Christensen.

- Jeg har stemt på Buzek. Det var ikke nemt. Det var ikke med begejstring. Hvis det var et politisk valg, havde jeg måske stemt anderledes. Men jeg har lyttet til de mere erfarne, som fortæller at det er et valg til en administrativ post. Jeg havde overvejet at bryde linien i min gruppe og stemme på Eva-Britt, for det havde været et godt ligestillingspolitisk signal med en kvinde i spidsen. Men Buzek repræsenterer Østeruropa. Det er også et godt signal, forklarer SFs MEP Emilie Turunen fra den grønne gruppe.

- Op til EU-valget forklarede S og SF at det handlede om et valg mellem venstre og højre. Men det valgflæsk holdt kun til den allerførste afstemning på det nye EU-parlaments allerførste dag. Så foretrak Socialdemokraterne og SF en polsk konservativ frem for en progressiv svensker, siger MEP Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU i en pressemeddelelse.
- Socialdemokraternes og SFs stemmeafgivning viser, at de til enhver tid foretrækker en konservativ, som ønsker mere magt til EU, end en venstreorienteret, som ønsker mindre. For dem er støtten til EU vigtigere end kampen mellem højre og venstre, siger Søren Søndergaard og tilføjer:
- For Socialdemokraterne handler det også om, at poster er vigtigere end indhold. Til gengæld for deres støtte til en konservativ formand for EU-parlamentet de første to og et halvt år af mandatperioden, så har de fået lovning på konservativ støtte til en socialdemokratisk formand de sidste to og et halvt år. EU-parlamentet er i sandhed studehandlernes paradis.

Læs hele pressemeddelelsen fra Folkebevægelsen mod EU: Studehandlernes paradis